top of page
IMG_5732_edited.jpg

VUOSI 2024 ON JUHLAVUOSI!

Syyskuussa 1964 perustettiin tämä eloisa yhdistys.

Vuosiin on mahtunu monenlaisia käänteitä niin ylä- kuin alamäkiäkin. Kaikesta huolimatta nyt olemme aloittamassa suurta juhlavuottamme.
 

Vuoteemme mahtuu neljä erilaista ja upeaa ensi-iltaa. Olemme suunnitelleet tarjontamme monipuoliseksi ja kaikille jotakin - vauvasta vaariin. 

Lue lisää juhlavuotemme ohjelmistosta...

Rauman Iltanäyttelijät_meistä

Tarina Rauman Iltanäyttelijöistä

Teksti on referoitu Rauman Iltanäyttelijöiden 50-vuotis juhlajulkaisusta, jonka kirjoittaja on Ilpo Norokorpi. Myöhemmät lisäykset erottuvat tekstistä kursivoituna.

Iltanäyttelijät ry:n perustaminen ja kannustuspalkinnot

 

Virallinen Rauman Iltanäyttelijät ry: perustava kokous pidettiin 13.12.1964.

 

Perustamiskokouksessa olivat paikalla Jarmo Koski (edelleen yhdistyksen kunniapuheenjohtaja), Ester Pitkäpaasi, Väinö Leppänen, Reino Eloranta, Fanny Eriksson, Martti Kuisma, Kalle Luotonen, Sulo Karjalainen, Matti Hurme, Pekka Ylinen, Pentti Niittymäki ja Hannu Marjanen.

 

Yhdistyksen sääntöjen pakolliseen tarkoituskohtaan kirjoitettiin tuolloin: ”Ammattitaidon kohottaminen sekä harrastustoiminnan tiivistäminen.” Näihin toimenpiteisiin ryhdyttiin välittömästi erilaisten kurssien muodossa. Yhdistyksen päätarkoituksena oli näytelmien valmistaminen suviteatteriin. Toiminta nojaa edelleen näihin periaatteisiin.

 

Toimintaa

 

Iltanäyttelijät ovat toimineet useassa eri paikassa Raumalla ja Rauman seudulla, esimerkiksi: Vesitorninmäki, Fåfänga (joka 30 vuotta myöhemmin siirtyi kaupunginteatterin haltuun), Sampola, Pyhärannan Santtio, Nokan Taitelijatorppa, Teatteri Kuperkeikka Kalatorilla, Mantereenpään Puulun prygi…

 

Nukketeatteri Kuperkeikka perustettiin vuonna 1979 ja se toimi aktiivisesti vuoteen 1994 asti Raumalla, mutta myös ympäri Suomea erilaisissa tilaisuuksissa. Myöhemmin Rauman Kalatorilla toiminut pieni talviteatteritila nimettiin Teatteri Kuperkeikaksi. Toiminta siellä kesti v. 2013-2019. Vuodesta 2020 eteenpäin Iltanäyttelijät ovat tehneet teatteri eri paikoissa. Kesäteatteria on tehty enimmäkseen vanhan Rauman ytimessä Kalatori 1 sisäpihalla. Talviteatteria on tehty mm. Kulttuurikuppila Brummissa ja Kellariteatterissa.

Tooppi-palkinto

”Tooppi” -palkinto (alunperin ”Tuoppi”) on jaettu vuodesta 1967 alkaen hyvän näyttelijäsuorituksen tehneelle näyttelijälle. Ensimmäisenä vuotena sen sai Kalle Luotonen. Nuoren kehittyvän näyttelijän palkinto on jaettu vuodesta 1976 alkaen, jolloin sen sai Tapio Niemi.

 

Alla kuvassa keskellä kunniapuheenjohtaja Jarmo ”Jankke” Koski vierellään vuoden 2016 Toopin saaja Sari Immonen (vas.) ja nuoren kehittyvän näyttelijän palkinnon saaja Elli Tolkki (oik.).

Iltanäyttelijöiden hallitus

1.1.2023 alkaen

Tämä tiimi on Rauman Iltanäyttelijöiden aikaansaava voima. 

Our Team

Rauman iltanäyttelijöitä on tällä hetkellä noin 50 henkilöä. Mukana on näyttelijöitä, käsikirjoittajia, ohjaajia, ääni- ja valovastaavia ja puuhatyyppejä. Teatteriporukasta on tullut monelle toinen perhe ja ystävyyssuhteet ovat jatkuneet myös teatterin ulkopuolella.

Mikäli sydämesi sykkii teatterille, tekemisen intoa löytyy ja  haluaisit mukaan tuotantoihimme, ole meihin yhteydessä ja jutellaan lisää. 

bottom of page